Τους τελευταίους πέντε αιώνες από την άλωση της Κωνσταντινούπολης οι χριστιανικοί πληθυσμοί της επικράτειάς της έζησαν την ταπείνωση, τους βίαιους εξισλαμισμούς, την ολική καταστροφή των εκπαιδευτηρίων, μνημείων και εκκλησιών, μετατροπής τους σε τζαμιά, μουσεία, αποθήκες και στάβλους, και ένοιωσαν πολλάκις στο πετσί τους την πολιτική της Γενοκτονίας. Με την υπογραφή στις 10 Ιουνίου 2020 από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν του Προεδρικού Διατάγματος μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί, έγινε η τελειωτική άλωση της Πόλης.

Η απόφασή του αυτή πλήττει τις παγκόσμιες πολιτισμικές αξίες και δείχνει το πώς αντιλαμβάνεται η Τουρκία τον σεβασμό στα έργα πολιτισμού. Παράλληλα παραβαίνει για μια ακόμα φορά τις διεθνείς συνθήκες και υποχρεώσεις, ενώ καταπατά ακόμη και τη συμφωνία της με την UNESCO. Ο Ερντογάν, λόγω της πτώσης της δημοφιλίας του στην Τουρκία, επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα της πολιτικής συζήτησης με στόχο να συσπειρώσει γύρω του τα εσωτερικά ρεύματα στην Τουρκία, το κεμαλικό εθνικιστικό και το οθωμανικό ισλαμιστικό. Προχώρησε στην προκλητική για τον πολιτισμένο κόσμο και τους χριστιανούς κίνηση, παρά τα όσα περί του αντιθέτου έλεγε το 2019 για την μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί.

Ως Ποντιακή Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας θεωρούμε πως η Αγία Σοφία είναι ένας ιερός για την Ορθοδοξία αλλά και για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο ναός, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και με αυτή την ιδιότητα θα παραμένει πάντα στην κορυφή των χριστιανικών μνημείων και στην μνήμη όλων των πολιτισμένων λαών.

Πιστεύουμε πως μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού της Τουρκίας συμφωνεί με τα παραπάνω και αντιλαμβάνεται πως ο δρόμος προς μια Τουρκία ως περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη περνάει μέσα από την αποδοχή και υιοθέτηση των παγκοσμίως αποδεκτών πολιτισμικών αξιών.

Διαμαρτυρόμαστε για την απόφαση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν για την μετατροπή αυτού του εμβληματικού συμβόλου του Χριστιανισμού σε μουσουλμανικό τέμενος και τον ζητούμε να την ανακαλέσει.

Ζητούμε επίσης την επαναλειτουργία του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ως Μουσείο, που αυθαιρέτως και παρά τις αντιδράσεις έχει μετατραπεί από το 2013 σε τζαμί.

Ζητούμε τα κειμήλια της Μονής της Παναγίας Σουμελά, που μετά την καταστροφή της κλάπηκαν και φυλάσσονται στις αποθήκες του Μουσείου της Άγκυρας, να τοποθετηθούν στους χώρους της ανακαινισμένης Μονής.

Ζητούμε την διάσωση και την αναστήλωση των Ελληνικών και Χριστιανικών μνημείων στον ιστορικό Πόντο και την Μικρά Ασία.

Ζητούμε την υπεράσπιση των θρησκευτικών δικαιωμάτων και της πολιτιστικής και γλωσσικής ελευθερίας των χιλιάδων ποντιόφωνων της Τουρκίας.

Ζητούμε να συμβιβαστεί η Τουρκία με το ιστορικό της παρελθόν και να αναγνωρίσει πως τα όσα έπραξαν οι πρόγονοι τους νεότουρκοι και κεμαλιστές σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων την περίοδο 1908-1923, αποτελούν πράξεις Γενοκτονίας.

Για την Ποντιακή Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας

Πρόεδρος
Απόστολος Αλεξιάδης

Γραμματέας
Ρώμα Σιάχου