Μήνυμα της Ρώμας Σιάχου, Γραμματέα της Ποντιακής Κοινότητας μελβούρνης και Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακών Σωματείων Μελβούρνης, για τις Εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, με αφορμή την 46η Μαύρη Επέτειο της τουρκικής εισβολής:

46 χρόνια από την Μαύρη Επέτειο της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου 1974.

Η σκέψη όλων, ταξιδεύει σήμερα με σεβασμό στους χιλιάδες γενναίους Κύπριους και Ελλαδίτες που αγωνίστηκαν υπερασπιζόμενοι τα πάτρια εδάφη, καθώς επίσης σε εκείνους που θυσίασαν την ζωή τους, στους αγνοούμενους και σε όσοι εξαναγκάστηκαν να αποχωριστούν την πατρίδα τους.

Η Συντονιστική Επιτροπή για τις Εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Κυπριακό λαό, στηρίζουμε με τη συμμετοχή μας τους αγώνες των Κυπρίων αδελφών μας, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, το τέλος τη ς κατοχής και την επανένωση του μαρτυρικού νησιού.

Ο αγώνας μας είναι κοινός, ο ίδιος θύτης, μια ιστορία, ένας πόνος. Τονίζω τον κοινό αγώνα Κυπρίων και Ποντίων, αλλά και τα κοινά ιστορικά τραύματα με κυριότερο την προσπάθεια των τούρκων να αλλάξουν τον εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα των περιοχών μας. Απόδειξη και επι των ημερών μας, η πρόσφατη αλλαγή του μουσειακού καθεστώτος της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.

46 τραγικά καλοκαίρια ο Ελληνισμός δεν ξεχνάμε τα θύματα, υποκλινόμαστε στην Μνήμη των αδελφών μας που έπεσαν στην Κύπρο το 1974.

Δεν λυσμονούμε τις συνέπειες της κατοχής. Κανείς δεν ξεχνά. Τίποτα δεν ξεχνιέται. Ο αγώνας συνεχίζεται.