Στις 15 Αυγούστου ο Πόντος σκύβει στις μνήμες του. Στο μοναστήρι της Παναγίας του Σουμελά, σ’ ένα συγκινητικό αντάμωμα και ένα ευλαβικό προσκύνημα στην Παναγία, ο Ποντιακός Ελληνισμός – και μαζί του όλοι οι Έλληνες – θυμούνται και τιμούν τις αλλοτινές πατρίδες. Τα ιερά και αγαπημένα χώματα του Πόντου όπου και σήμερα παραμένουν ανεξίτηλα τα σημάδια του Ποντιακου Ελληνισμού και η ζωντάνια ενός λαού που ξέρει να αγωνίζεται, να δημιουργεί και να χαράζει νέους δρόμους.

Σ’ αυτό το μικρό αφιέρωμα είναι συγκεντρωμένες εικόνες από την Παναγία Σουμελά του Πόντου, εικόνες Ελληνισμού. Εικόνες σαν αυτές που μένουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη και στην καρδιά του ανθρώπου.

Η αποστολή ξεκίνησε από το Αεροδρόμιο Μακεδονία στις 14 Αυγούστου του 1996 με προορισμό την Τραπεζούντα, ιστορική πρωτεύουσα του μικρασιατικού Πόντου. Η συνάντηση των εκπροσώπων του Ελλαδικού χώρου και των εκπροσώπων των όπου γης Ποντίων έγινε με σκοπό και στόχο την αλληλοενημέρωση, τη γνωριμία και τη σύσφιξη των δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ όλων των λαών της Παρευξείνιας περιοχής, για την ανάδειξη της κοινής πολιτιστικής ταυτότητας και κληρονομιάς τους.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, των Ελληνικών Κοινοτήτων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης “Θεσσαλονίκη 1997”. Συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ποντιακών Ομοσπονδιών Ελλάδας, Αυστραλίας, ΗΠΑ, Καναδά, εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του ΕΙΥΑΠΟΕ, του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, καθηγητές Πανεπιστημίων, ερευνητές, ιστορικοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες.

Η αποστολή έγινε με ειδική πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας για Τραπεζούντα, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί. Στις 9 η ώρα το πρωί πετούσαμε για τον Πόντο, τη Γη των πατεράδων και παππούδων μας.

Θεσσαλονίκη – Τραπεζούντα – Παναγία Σουμελά – Βατούμ – Ντάγκβα – Τιφλίδα, 14 – 18 Αυγούστου 1996.

Με την ευκαιρία, η Ποντιακή Κοινότητας Μελβούρνης εύχεται σε όλους χρόνια πολλά για την ημέρα της Παναγιάς.