Διαβάστε το άρθρο: SBS Greek: Θέλετε να μάθετε την Ποντιακή διάλεκτο;

Η Ποντιακή Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας προσφέρει δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα ανοιχτά σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Στις αρχές του Αυγούστου, η Ποντιακή Κοινότητα Μελβούρνης ανακοίνωσε τη σύσταση ψηφιακού φροντιστήριου εκμάθησης της Ποντιακής διαλέκτου.

Βασικά σημεία:
– Υλοποιώντας μια πρωτοβουλία που ήταν στα σκαριά εδώ και μήνες, η Ποντιακή Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας ανακοίνωσε την έναρξη φροντιστηρίου εκμάθησης ποντιακής διαλέκτου.
– Τα μαθήματα παραδίδονται δωρεάν μέσω του διαδικτύου και απευθύνονται σε μέλη και μη.
– Η κοινότητα συνεργάστηκε για το εγχείρημα με Ελληνίδα φιλόλογο που διδάσκει τη διάλεκτο στη Θεσσαλονίκη και επιστράτευσε για τον σκοπό ένα ανανεωμένο προσιτό εγχειρίδιο.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, στόχος του εγχειρήματος είναι η διάσωση της μοναδικής διαλέκτου, και διατήρησή της από σύγχρονους ομιλητές με έμφαση στις νεότερες γενιές.

«Η Ποντιακή Διάλεκτος συνδέεται στενά με την αρχαία ελληνική γλώσσα και είναι ένας κρίκος, μια όψη της ενιαίας και αδιαίρετης Ελληνικής Γλώσσας», δηλώνει ο πρόεδρος της Κοινότητας Απόστολος Αλεξιάδης.

«Είναι η γλώσσα των προγόνων μας και θεωρούμε χρέος μας να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να παραμείνει και η γλώσσα των παιδιών μας».

Για την πρωτοβουλία, που γίνεται πραγματικότητα κατόπιν πολύμηνων προετοιμασίων, εκπρόσωποι της Κοινότητας συνεργάστηκαν με τη βασισμένη στην Ελλάδα φιλόλογο και εκπαιδευτικό Γιώτα Ιωακειμίδου.

Η κ. Ιωακειμίδου, που φέρεται να αποδέχτηκε με ενθουσιασμό την πρόσκληση για συμμετοχή, διδάσκει την ποντιακή διάλεκτο στον δήμο Θεσσαλονίκης.

Για το ψηφιακό φροντιστήριο παραχώρησε έναν προσιτό οδηγό για την εκμάθηση με τίτλο “Διδασκαλία της Ποντιακής Διαλέκτου”, κατόπιν αναθεώρησης εγχειριδίου της εκπαιδευτικού Βέρας Αντωνιάδου – Κεσίδου που έμεινε γνωστή για την πολύχρονη προσφορά της στη μελέτη και καταγραφή της ποντιακής.

Τα μαθήματα του νεοσύστατου ψηφιακού φροντιστηρίου, είναι ανοιχτά σε κάθε ενδιαφερόμενο, ανεξάρτητα αν είναι μέλος της Ποντιακής Κοινότητας ή του τόπου διαμονής τους στην Αυστραλία και είναι δωρεάν.

Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα με την Ποντιακή Κοινότητα Μελβούρνης μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στη διεύθυνση [email protected] ή καλώντας στο (03) 9380 4150.

Διαβάστε το άρθρο: SBS Greek: Θέλετε να μάθετε την Ποντιακή διάλεκτο;