ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΟΥ

Η Ποντιακή Κοινότητα Μελβούρνης, αντιλαμβανόμενη τη καθοριστική σημασία της διάσωσης και διάδοσης της ποντιακής διαλέκτου στις επόμενες γενιές, διοργάνωσε τον Ιούλιο του 2020, για πρώτη φορά στην Αυστραλία, το ψηφιακό “φροντιστήριο” διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου.

Η ποντιακή διάλεκτος συνδέεται στενά με τα Αρχαία Ελληνικά και είναι ένας κρίκος, μια όψη της ενιαίας και αδιαίρετης Ελληνικής Γλώσσας. Είναι όμως και η γλώσσα των προγόνων μας και θεωρούμε χρέος μας να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να παραμείνει και η γλώσσα των παιδιών μας. Η σύσταση και η λειτουργία του φροντιστηρίου ποντιακών από την Ποντιακή Κοινότητα Μελβούρνης θα συμβάλλει ουσιαστικά στον στόχο μας που είναι η διατήρηση και διάσωση της Ποντιακής Διαλέκτου.

Συνεργαστήκαμε με την φιλόλογο και εκπαιδευτικό από την Ελλάδα, την κα Γιώτα Ιωακειμίδου, την οποία και ευχαριστούμε πολύ για την στήριξη του οράματός μας και την αποδοχή της πρόσκλησης. Η κυρία Ιωακειμίδου διδάσκει ποντιακά στον δήμο Θεσσαλονίκης και έχει επιχειρήσει τη ριζική αναθεώρηση του εγχειριδίου διδασκαλίας ποντιακών της αείμνηστης Β. Αντωνιάδου-Κεσίδου και έχει παρουσιάσει μιαν άλλη εικόνα του τρόπου διδασκαλίας, προσφέροντάς μας έναν εύχρηστο οδηγό με τίτλο “Διδασκαλία της Ποντιακής Διαλέκτου”.

Τα εβδομαδιαία μαθήματά μας είναι δωρεάν, γίνονται διαδικτυακά με την ψηφιακή τάξη και απευθύνονται στα μέλη της Ποντιακής Κοινότητας Μελβούρνης αλλά και σε όλους τους άλλους ενδιαφερόμενους. Συνεχώς εκδηλώνουν ενδιαφέρον όλο και περισσότεροι, μέλη μας και μη, από Μελβούρνη αλλά και από άλλες πολιτείες της Αυστραλίας και έχουμε ήδη δημιουργήσει δύο τμήματα. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν στο τέλος Πιστοποιητικό Παρακολούθησης.

Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι να δηλώσετε συμμετοχή συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα:

Φόρμα Συμμετοχής